tisdag 6 april 2010

Likabehandlingsplan

Enligt den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever är alla skolor skyldiga att ha en likabehandlingsplan.

Syftet med den och hur man arbetar med att utforma den på Smögens skola informerades det om på ett föräldramöte i januari. Föräldragruppen har anmält om att få vara med och tycka till i utformandet av denna likabehandlingsplan på skolan.

Så här står det på Skolverkets hemsida om detta viktiga arbete:

"Syftet med en likabehandlingsplan är att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling i skolan. Rektor, lärare och elever ska hjälpas åt att ta fram en likabehandlingsplan för att skapa en trygg skolmiljö. I planen ska det stå vad skolan ska göra för att alla elever ska behandlas på lika villkor oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

Barn- och elevombudet, Lars Arrhenius poängterar att likabehandlingsplanen är mer än bara ett dokument.
- Planen upprättas av barn, elever och föräldrar som tillsammans med skolan analyserar vilka problem som kan uppstå och hur man ska arbeta för att hitta lösningar. Finns det rutiner för akuta åtgärder, vem som är ansvarig för vad, hur det ska dokumenteras och utredas är det förstås mycket lättare att agera när det väl händer något."


Mer om detta finns att läsa här http://www.skolverket.se/sb/d/830/a/10330

Inga kommentarer: